Home » Blogs » Gids voor een stressvrije reis

Gids voor een stressvrije reis

geschreven door

in

Reizen met je huisdier kan een geweldige ervaring zijn, maar het vereist wel enige voorbereiding. Je moet ervoor zorgen dat je huisdier comfortabel en veilig is tijdens de stressvrije reis. Of je nu met de auto, trein of vliegtuig reist, het plannen en voorbereiden van je huisdier kan veel stress voorkomen. In deze gids delen we belangrijke stappen en tips om je huisdier voor te bereiden op een stressvrije reis, inclusief training, dierenartsadvies en het opstellen van een geschikt reisplan. Zo kun je stressvrije op reis.

Stap 1: Training en voorbereiding

Voordat je begint met het plannen van je reis, is het belangrijk om je huisdier te helpen wennen aan reizen en transportmiddelen. Hier zijn enkele trainingstips:

 • Introductie van de reismand of -tas: Laat je huisdier wennen aan de reismand of -tas door deze in huis te introduceren als een comfortabele plek. Plaats hierin een zacht kussen of deken en beloon je huisdier met traktaties. Doe dit wanneer het de mand of tas vrijwillig betreedt.
 • Korte ritten oefenen: Begin met korte autoritjes om je huisdier te laten wennen aan het reizen in een voertuig. Verleng geleidelijk de duur van de ritten. Blijf wel positieve associaties opbouwen door beloningen en lof.
 • Trein je huisdier voor onderweg zijn: Leer je huisdier commando’s zoals “blijf” en “rustig” voor gebruik tijdens de reis. Dit kan nuttig zijn om je huisdier te kalmeren in nieuwe situaties.

Stap 2: Bezoek aan de dierenarts

Een bezoek aan de dierenarts voordat je gaat reizen is essentieel. Zo zorg dat je huisdier gezond en klaar is voor de reis. Hier is wat je moet bespreken tijdens het dierenartsbezoek:

 • Gezondheidscontrole: Laat de dierenarts een algemene gezondheidscontrole uitvoeren om er zeker van te zijn dat je huisdier fit genoeg is om te reizen.
 • Vaccinaties en parasietenbestrijding: Zorg ervoor dat de vaccinaties van je huisdier up-to-date zijn en vraag naar preventieve maatregelen tegen parasieten zoals teken en vlooien, vooral als je naar een ander gebied reist.
 • Reismedicatie: Bespreek met de dierenarts of het nodig is om medicatie voor te schrijven voor angst of misselijkheid tijdens de reis.

Stap 3: Het reisplan opstellen

Het opstellen van een gedetailleerd reisplan is cruciaal om rekening te houden met de behoeften van je huisdier en om onverwachte problemen te minimaliseren:

 • Bestemmingselectie: Kies bestemmingen en accommodaties die huisdiervriendelijk zijn. Controleer van tevoren of je huisdier is toegestaan ​​en of er speciale voorzieningen zijn.
 • Reisroute en pauzes: Plan je reisroute zorgvuldig met tussenstops voor plaspauzes, water en wat beweging. Vermijd lange perioden van opsluiting in de auto of een reistas.
 • Noodvoorraden: Zorg ervoor dat je een reisapotheek voor je huisdier bij je hebt met essentiële benodigdheden zoals voedsel, water, medicatie, een EHBO-kit en eventuele comfortartikelen.

Stap 4: Tijdens de reis

Tijdens de reis is het belangrijk om rustig en geduldig te blijven:

 • Geef comfort en geruststelling: Blijf kalm en geef je huisdier veel positieve aandacht om stress te verminderen.
 • Vermijd voeding voor de reis: Voorkom dat je huisdier direct voor vertrek grote maaltijden eet om misselijkheid tijdens de reis te voorkomen.
 • Monitor je huisdier: Houd je huisdier tijdens de reis goed in de gaten en stop indien nodig voor extra pauzes en aandacht.

Conclusie

Met deze gids ben je goed voorbereid om je huisdier een stressvrije reiservaring te bieden. Vergeet niet om geduldig te zijn, positief te blijven en altijd de behoeften van je huisdier voorop te stellen tijdens het reizen. Een goede planning en voorbereiding zullen helpen om jullie beiden een plezierige reis te bezorgen!

Wil je nog meer weten over reizen met huisdieren? Klik dat vooral hieronder.