Home » Blogs » Dieren uit het asiel: waarom je moet adopteren uit het asiel!

Dieren uit het asiel: waarom je moet adopteren uit het asiel!

Honden achter hek

Het adopteren van huisdieren uit het asiel is niet alleen vanuit liefdadigheid, maar ook een kans om een levenslange huisdier te vinden, zoals een hond of kat. Elk jaar belanden talloze dieren in asielen in Nederland, wachtend op een liefdevol thuis. Het adopteren van een huisdier uit een asiel is niet alleen gunstig voor het dier zelf maar heeft ook voordelen voor de adoptant.

Allereerst biedt het adopteren van een hond of kat uit het asiel de mogelijkheid om een dier in nood te helpen. Veel huisdieren in asielen zijn achtergelaten, verwaarloosd of verlaten door hun vorige eigenaren. Door een dier uit het asiel te adopteren geef je het een tweede kans op een gelukkig en liefdevol leven. Bovendien helpt het adopteren van een asieldier de overbevolking van dieren in asielen te verminderen en uiteindelijk ook het aantal gevallen waarin euthanasie wordt gepleegd.

Asieldieren al zindelijk?

Verder zijn dieren uit het asiel vaak al opgevoed en zindelijk gemaakt. In tegenstelling tot jonge pups bijvoorbeeld, die nog moeten worden getraind, hebben veel honden in asielen al basisvaardigheden geleerd. Denk hierbij aan, zindelijkheid en gehoorzaamheid. Dit maakt het adopteren van een asieldier vaak gemakkelijker, vooral voor mensen met een nogal druk leven.

Bovendien kunnen huisdieren uit het asiel een onvoorwaardelijke liefde en dankbaarheid tonen hiermee bouw je gelijk een ware band op. Veel van deze dieren hebben moeilijke tijden meegemaakt met hun vorige baasje en zijn dankbaar voor de kans op een nieuw begin. De band die je met een hond of kat uit het asiel opbouwt kan buitengewoon diepgaand en betekenisvol zijn.

Honden achter een hek

Een ander voordeel van het adopteren van een huisdier uit het asiel is de grote diversiteit aan dieren die beschikbaar zijn. Asielen hebben vaak (jammer genoeg) een breed aanbod van rassen en leeftijden, waardoor mogelijke adoptanten de kans hebben om het perfecte huisdier te vinden dat past bij hun levensstijl en de behoeften van het huishouden.

De ethische keuze

Tot slot is het adopteren van een huisdier uit het asiel een zeer ethische keuze. In plaats van bij te dragen aan de handel in huisdieren waarbij fokkers soms onethische praktijken hanteren. Neem bijvoorbeeld de korte neusjes bij de Franse bulldogs. Geef je een kans aan een potentieel huisdier dat al op deze wereld is.

Kortom, het adopteren van huisdier uit het asiel is niet alleen een kans om een nieuw familielid te verwelkomen in jouw huishouden, maar ook een daad van compassie. Door een huisdier uit het asiel een thuis te bieden geef je niet alleen hen een tweede kans op een liefdevol leven, maar verrijk je ook je eigen leven met onvoorwaardelijke liefde en vreugde van jouw nieuwe huisdier.

Nog niet overtuigd dat het de ethische keuze is? Lees dan het prachtige boek van Heidi Swerts ‘Als ik een dagje God kon zijn… pakkende verhalen uit mijn dierenasiel’

Kat op stoel

Bent u na dit artikel geïnteresseerd geraakt in het adopteren van een dier uit het asiel?
Kijk dan op de website van de dierenbescherming voor dieren in uw regio.

Nog meer blogs lezen?


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *