Home » Blogs » DIY kattenspeeltjes: creatief en goedkoop plezier voor je kat

DIY kattenspeeltjes: creatief en goedkoop plezier voor je kat

Het entertainen van je kat hoeft niet duur te zijn. Met een beetje creativiteit en enkele alledaagse materialen kun je namelijk zelf leuke en stimulerende speeltjes voor je kat maken. Zelfgemaakte kattenspeeltjes zijn niet alleen kostenefficiënt, maar bieden ook de kans om oude materialen te recyclen en je eigen persoonlijke touch aan de speeltjes toe te voegen. Ontdek hier enkele ideeën voor DIY kattenspeeltjes die je eenvoudig thuis kunt maken.

Wilt u zelf een kattenkruidkussentje maken? Yeowww! staat bekend om de meest krachtige kattenkruid ter wereld en met dit catnip zakje kunt u maar liefst vier kattenspeeltjes vullen! Lees verder in deze blog hoe je een kattenkruidkussentje kan maken!

Mijn kat Floortje houdt van kattenkruid! Ze ruikt meteen als het in een speeltje zit en ik merk dat ze een speeltje met kattenkruid veel leuker vindt dan een speeltje zonder kattenkruid. Ze gaat meteen op de grond rollen en spinnen!

Kartonnen dozen: het speelparadijs

Ten eerste zijn kartonnen dozen misschien wel het meest geliefde speeltje voor katten. De aantrekkingskracht van een simpele doos is bijna magisch voor onze katachtige vrienden. Hier zijn een paar manieren om kartonnen dozen om te toveren tot spannende speelplaatsen voor je kat:

 • Dozenlabyrint: Verzamel meerdere kartonnen dozen en verbind ze met elkaar door gaten in de zijkanten te snijden. Creëer een doolhof waar je kat doorheen kan kruipen, verkennen en verstoppen. Dit biedt niet alleen fysieke stimulatie, maar ook mentale uitdaging.
 • Verstopplekken: Plaats een deken of wat krantenpapier in een doos en zet deze op een rustige plek. Je kat zal het geweldig vinden om zich hierin te verstoppen en een dutje te doen.
 • Speelhuisje: Gebruik een grote doos om een speelhuisje te maken. Snijd ramen en deuren in de zijkanten en versier het huisje eventueel met verf of stof om het extra aantrekkelijk te maken.
Kat in kartonnen doos, DIY kattenspeeltje
Kat in kartonnen doos, DIY kattenspeeltje

DIY kattenknuffels: zacht en leuk

Zelfgemaakte knuffels zijn zachte en creatieve DIY kattenspeeltjes die comfort en vermaak kunnen bieden voor je kat. Hier zijn enkele eenvoudige knuffels die je kunt maken:

 • Sokknuffel: Vul een oude, schone sok met watten of rijst en voeg een beetje kattenkruid toe voor extra aantrekkingskracht. Knoop de sok dicht en je hebt een eenvoudig, maar effectief knuffelspeeltje.
 • Kattenkruidkussentje: Knip twee stukjes stof in de vorm van een klein kussentje. Naai drie zijden dicht, vul het kussentje met watten en een beetje kattenkruid, en naai de vierde zijde dicht. Je kat zal dol zijn op dit geurige speeltje.

DIY speelballen: rollen en jagen

Daarnaast zijn speelballen perfect om het jachtinstinct van je kat te stimuleren. Hier zijn enkele ideeën voor zelfgemaakte speelballen:

 • Papieren Bal: Neem een velletje papier of aluminiumfolie en verfrommel het tot een bal. Dit eenvoudige speeltje zal je kat urenlang vermaken met het geritsel en de onverwachte bewegingen.
 • Wollen Bal: Wikkel wol of katoendraad rond een klein stuk karton totdat je een balvorm hebt. Knip het karton weg en zorg ervoor dat de draad stevig vastzit. Dit zachte en lichte speeltje is perfect voor katten die graag achter bewegende objecten aan jagen.

Al met al is het maken van je eigen kattenspeeltjes niet alleen leuk en voordelig, maar het biedt ook de kans om je creativiteit de vrije loop te laten. Bovendien geef je je kat de mogelijkheid om te spelen, te jagen en te verkennen op manieren die haar natuurlijk gedrag stimuleren. Met deze eenvoudige doe-het-zelf ideeën kun je je kat gelukkig en gezond houden zonder veel geld uit te geven. Dus duik in je voorraadkast, pak wat oude spullen en begin met knutselen!

Heb je nog geen genoeg van deze DIY kattenspeeltjes? In deze blog van EasyPets worden er nog meer DIY speeltips voor katten van alle leeftijden gedeeld!

Ook benieuwd naar andere leuke kattenspeeltjes?

DIY kattenspeeltje maken: kattenhengel

Daarnaast is een kattenhengel met een belletje een geweldig DIY kattenspeeltje om het natuurlijke jachtinstinct van katten te stimuleren. Het geluid van het belletje bootst het geluid van een prooi na, waardoor het de aandacht van de kat trekt en hen actief betrekt bij het spel. Het zelf maken van zo’n hengel is niet alleen kosteneffectief, maar stelt je ook in staat om creatief te zijn en het aan te passen aan de voorkeuren van je kat. Wil je zelf zo’n kattenhengel maken?

Benodigde tijd: 30 minuten

Je kat zal dol zijn op deze zelfgemaakte kattenhengel vanwege het belletje dat zijn jachtinstinct prikkelt en het bewegende stuk stof of lint dat zijn aandacht trekt. Veel knutselplezier!

 1. Bevestigen van het belletje

  Begin als eerst met het bevestigen van het belletje aan het uiteinde van het touw. Je kunt het belletje vastbinden of vastlijmen voor extra stevigheid.

 2. Voeg versieringen aan het touw

  Als je ervoor kiest om een stuk stof, lint of veertjes toe te voegen, knoop of lijm dit dan aan het uiteinde van het touw, net onder het belletje.

 3. Maak het touw vast aan de stok

  Neem de stok of tak en knoop het andere uiteinde van het touw stevig vast aan een van de uiteinden. Zorg ervoor dat de knoop goed vastzit.

 4. Controleer

  Controleer daarna of het belletje en eventueel het stuk stof, lint en veertjes stevig vastzitten.

 5. Test en je bent klaar!

  Test tot slot de kattenhengel door met het belletje te rinkelen en het stuk stof, lint en veertjes heen en weer te bewegen. Als alles goed vastzit en werkt, is je zelfgemaakte kattenhengel klaar voor gebruik! Veel speelplezier!

Ga jij de kattenhengel thuis maken? Laat het weten in de reacties!

De meest gestelde vragen over DIY kattenspeeltjes

Wat zijn de beste materialen om DIY kattenspeeltjes te maken?

Oude sokken, karton, stof en touw zijn allemaal uitstekende en veilige materialen om zelf kattenspeeltjes te maken. Ze zijn betaalbaar, gemakkelijk te vinden en bieden voldoende variatie voor verschillende soorten speeltjes.

Hoe kan ik mijn kat veilig houden tijdens het spelen met DIY kattenspeeltjes?

Zorg ervoor dat alle materialen veilig zijn en geen kleine, gemakkelijk inslikbare delen bevatten. Controleer regelmatig de speeltjes op slijtage en vervang ze indien nodig om verstikkingsgevaar te voorkomen.

Waarom vinden katten kartonnen dozen zo leuk?

Kartonnen dozen bieden katten een gevoel van veiligheid en comfort, omdat ze zich erin kunnen verstoppen en verschuilen. De doos fungeert als een veilige haven en een spannende plek om te verkennen.

Wat zijn de voordelen van speeltjes met kattenkruid?

Speeltjes met kattenkruid kunnen het spel van je kat stimuleren en haar aanmoedigen om actiever te zijn. Kattenkruid werkt als een natuurlijk middel dat plezier en ontspanning biedt.

Welke soorten DIY speeltjes zijn het beste voor oudere katten?

Oudere katten kunnen baat hebben bij zachtere speeltjes, zoals gevulde knuffels, en speeltjes die minder fysieke inspanning vereisen, zoals kattenkruidkussentjes of langzaam bewegende speelhengels.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *