Home » Blogs » Een dagje strand met je hond: tips voor veilig en leuk spelen

Een dagje strand met je hond: tips voor veilig en leuk spelen

Kinderen in de zee met honden

Een dagje naar het strand is een van de leukste uitjes die je met je hond kunt ondernemen. Het zand, de zee en de open ruimte bieden talloze mogelijkheden voor plezier en avontuur. Hier zijn enkele tips en activiteiten om ervoor te zorgen dat jij en je harige vriend een fantastische en veilige dag hebben aan de kust. Heb je na het lezen van deze blogs nog vragen? Onderaan deze pagina worden de meest gestelde vragen (FAQ) behandeld.

Nog opzoek naar een speeltje om mee te nemen naar een dagje strand met je hond? Zipflight Medium is de ultieme keuze voor honden en hun baasjes die actieve avonturen en eindeloos speelplezier behouden. De hondenfrisbee drijft extreem hoog op het water waardoor hij zeer goed zichtbaar is voor jouw hond.

Mijn hond Jip vind het heerlijk om op het strand te rennen en een duik te nemen in het water! Ik blijf meestal liever op het droge en zo’n hondenfrisbee is dan ideaal. Ik gooi de frisbee in het water voor Jip en zij brengt hem weer naar mij terug op het strand. Kunnen we toch leuk samen spelen en blijf ik droog 😉

Voorbereiding is het halve werk

Voordat je naar het strand gaat, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hier zijn enkele dingen die je in gedachten moet houden:

1. Controleer de regels

Niet alle stranden zijn hondvriendelijk, dus controleer van tevoren of het strand dat je wilt bezoeken honden toestaat en of er specifieke regels zijn, zoals leibandverplichtingen of bepaalde toegestane tijden.

2. Breng de juiste spullen mee

 • Water en een waterbak: Zorg ervoor dat je voldoende vers water bij je hebt, zodat je hond niet uitgedroogd raakt. Zeewater is namelijk niet geschikt om te drinken.
 • Zonnebrandcrème voor honden: Als je hond een dunne vacht of een gevoelige huid heeft, kan het verstandig zijn om een speciale zonnebrandcrème voor honden te gebruiken.
 • Handdoeken: Om je hond na het zwemmen af te drogen.
 • Speelgoed: Breng wat waterbestendig speelgoed mee zoals een bal of frisbee.
 • Poepzakjes: Houd het strand schoon en ruim de uitwerpselen van je hond op.

Heb je nog vragen over de voorbereiding, zoals zonnebrandcrème voor honden? Bekijk de FAQ onderaan de pagina en misschien beantwoorden we daar jouw vraag!

Leuke strandactiviteiten met je hond

Een strand biedt een overvloed aan activiteiten die jij en je hond samen kunnen doen. Hier zijn enkele ideeën om de dag plezierig te maken:

1. Zwemmen

 • Veel honden houden van water en vinden het heerlijk om te zwemmen. Zorg ervoor dat je een rustig stuk strand kiest waar de stroming niet te sterk is.
 • Houd je hond altijd in de gaten terwijl hij zwemt en zorg ervoor dat hij niet te ver van de kust af gaat.

2. Rennen en spelen

 • Een open strand is de perfecte plek voor je hond om te rennen en zijn energie kwijt te raken. Gooi een bal of frisbee en laat je hond achter het speelgoed aan rennen.
 • Vergeet niet om pauzes in te lassen, vooral op warme dagen, zodat je hond niet oververhit raakt.

3. Graven in het zand

 • Honden houden ervan om te graven, en het strand biedt daar volop mogelijkheden voor. Dit kan een geweldige manier zijn voor je hond om zich uit te leven.
 • Zorg er wel voor dat je hond niet graaft op plekken waar dit niet is toegestaan of waar anderen kunnen struikelen over de gaten.
Mensen aan het spelen met hond op strand

4. Wandelen langs de kust

 • Een wandeling langs het strand kan ontspannend zijn voor zowel jou als je hond. Het geluid van de golven en de frisse zeelucht zorgen voor een rustgevende omgeving.
 • Laat je hond aan de lijn als het strand dit vereist en respecteer andere strandgasten.

Veiligheid en verantwoordelijkheid

Daarnaast is veiligheid cruciaal om ervoor te zorgen dat je dagje strand voor iedereen plezierig blijft. Zo geeft Dier en Zorg Gids aan dat honden, net zoals wij, kunnen verbranden of een zonnesteek kunnen oplopen. Bescherm dus je hond tegen de zon door schaduwrijke plekken op te zoeken en zonnebrandcrème voor honden te gebruiken als dat nodig is. Vermijd de heetste uren van de dag, meestal tussen 11.00 en 15.00 uur, om oververhitting te voorkomen.

Hydratatie is ook essentieel. Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers water en moedig hem aan om regelmatig te drinken. Houd je hond goed in de gaten en let op signalen van vermoeidheid of oververhitting. Honden kunnen niet zo gemakkelijk hun lichaamstemperatuur reguleren als mensen, dus het is belangrijk om alert te blijven.

Als je hond niet gewend is aan zwemmen in zee, laat hem dan geleidelijk kennismaken met het water. Gebruik een zwemvest voor extra veiligheid als je hond geen sterke zwemmer is. Vermijd sterke stromingen en grote golven die je hond kunnen overweldigen.

Ten slotte, respecteer de natuur en andere strandgebruikers. Ruim na jezelf en je hond op door uitwerpselen en afval netjes op te ruimen. Dit zorgt ervoor dat het strand schoon en aangenaam blijft voor iedereen.

Hond met frisbee op strand

Al met al kan een dagje naar het strand met je hond een van de meest plezierige en onvergetelijke ervaringen zijn. Met de juiste voorbereiding en aandacht voor veiligheid kunnen jullie beiden genieten van de zon, het zand en de zee. Vergeet niet om de regels van het strand te respecteren en rekening te houden met andere strandgangers. Zo zorg je ervoor dat iedereen een geweldige tijd heeft, inclusief je trouwe viervoeter.

Heeft u vragen na het lezen van deze blog? Download de FAQ en krijg antwoord op veel gestelde vragen, zoals ‘hoe zorg ik ervoor dat mijn hond afkoelt?’

Welke van de strandactiviteiten ga jij doen met je hond? Laat het weten in de reacties!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *