Home » Blogs » Een veilige start: Hoe je als ouder je nieuwe hond en baby verenigt in het gezin

Een veilige start: Hoe je als ouder je nieuwe hond en baby verenigt in het gezin

Honden zijn erg gezellige toevoegingen aan het gezin. Maar wanneer er ook een baby in huis is, kan het combineren van deze twee een uitdaging zijn. Hoe jouw hond en baby samengaan, bepaal jij als ouder natuurlijk voor een groot deel zelf. Toch maken veel ouders zich hierover zorgen. Gelukkig is het zeker mogelijk en hier bespreken we enkele tips om dit proces soepel te laten verlopen.

Baby met hond

Volgens het Dierenziekenhuis Eindhoven zijn dit de punten waar het vaakst misloopt bij het laten wennen van honden aan baby’s: te weinig aandacht voor het diertje, het dier die de baby gaat zien als zijn bezit en de baby die het dier niet respecteert. Lees verder voor enkele tips die kunnen helpen bij het combineren van honden en baby’s.

De eerste ontmoeting

Om te beginnen is de eerste ontmoeting van jouw hond en baby erg belangrijk. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen als ouders om de introductie zo goed mogelijk te laten verlopen. Zo vermeldt het Dierenziekenhuis Eindhoven dat het belangrijk is dat de ouder die de baby vasthoudt ontspannen is. Laat de hond ruiken en rustig wennen aan de aanwezigheid van de kleine op een afstandje, zodat het dier de geur kan herkennen en de kleine als vertrouwd gaat zien. Het is erg fijn als de hond rustig reageert. Maak bijvoorbeeld eerst een goede wandeling met de hond, zodat het meeste van zijn energie weg is. Daarnaast is het van belang dat je jouw hond beloont als alles goed verloopt. Zo associeert het dier de baby als iets positiefs. Lees hier onze blog de vijf beste hondenrassen voor gezinnen en kinderen.

Niet alleen laten

Daarnaast geven meerdere hondenprofessionals aan dat het niet verstandig is om de eerste weken jouw hond alleen te laten met de baby. Ondanks de hond en baby misschien goed met elkaar kunnen, kan je als ouder nooit inschatten hoe de hond reageert als bijvoorbeeld de baby begint met huilen.

Goede hygiëne

Ten derde is een goede hygiëne belangrijk bij de combinatie van een hond en baby. Was als ouder je handen na het aaien van je hond en maak ook de handen van je baby schoon na aanraking met de hond. Ook is het belangrijk dat de speeltjes van de baby en hond gescheiden houdt.

Eigen ruimtes voor de baby en hond

Tot slot is het voor zowel je hond als baby fijn om een eigen ruimte te creëren voor ze. Een hondenbench is een veilige plek voor de hond en leert hem ook om zich terug te trekken wanneer nodig. Een bench heeft daarnaast nog meer handige functies om de hond en baby veilig aan elkaar te laten wennen, maar bijvoorbeeld ook tegen sloopgedrag.
Daarnaast vinden honden regelmaat fijn, omdat dit hen een gevoel van veiligheid en stabiliteit geeft. Zorg er daarom voor dat jouw hond, ondanks de onregelmatigheid van de baby, een ritme heeft in het dagelijks leven.

Baby met hond

Bent u nog opzoek naar een fijne hondenbench?  De Adori Hondenbench Zwart XL biedt jouw viervoeter die perfecte plek, waar hij of zij zich heerlijk kan terugtrekken en met een gerust hart kan ontspannen.

Kort samengevat hebben we in deze blog besproken hoe je als ouder honden en baby’s kunt verenigen in het gezin. Belangrijke tips zijn onder andere de eerste ontmoeting tussen jouw hond en de kleine, het vermijden van het alleen laten in de eerste weken, het creëren van eigen ruimtes voor beide, het bieden van regelmaat voor de hond, en het handhaven van een goede hygiëne.

Opzoek naar informatie over de beste gezinshonden? Klik hier


Reacties

Eén reactie op “Een veilige start: Hoe je als ouder je nieuwe hond en baby verenigt in het gezin”

  1. […] Benieuwd naar de vijf beste hondenrassen voor gezinnen en kinderen? Klik hier. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *