Home » Blogs » Gezinshonden: de vijf beste hondenrassen voor gezinnen en kinderen

Gezinshonden: de vijf beste hondenrassen voor gezinnen en kinderen

Het hebben van een hond is natuurlijk een gezellige toevoeging aan het gezin. We snappen dat het als ouders zijnde echter spannend kan zijn om een geschikt ras te vinden, vooral als er kinderen in het spel zijn. Gelukkig zijn er verschillende hondenrassen die perfect samengaan met kinderen. 

Wat zijn de ideale eigenschappen van een gezinshond?

Voordat we het gaan hebben over de vijf beste hondenrassen voor gezinnen en kinderen, kijken we eerst naar de ideale eigenschappen van een gezinshond. Het is namelijk belangrijk om bij het kiezen van een hond als ouders om te letten op de individuele persoonlijkheid van de hond. Een kalm en geduldig temperament is cruciaal voor het omgaan met spelende kinderen. De grootte van de hond moet daarnaast ook geschikt zijn voor de samenstelling van uw gezin, terwijl het energieniveau ook moet passen.

Alvast uw toekomstige hond verwennen? Uw hond zal dol zijn op dit trektrouw, ongeacht het ras! Dit speeltje, beoordeeld met 4.5/5, is geschikt om uw kinderen en hond er samen mee te laten spelen.

Vijf kindvriendelijke hondenrassen

Er zijn verschillende hondenrassen die over bovenstaande eigenschappen beschikken en bekend staan om hun kindvriendelijkheid. Het is daarentegen wel belangrijk om in je achterhoofd te houden dat elke hond een individu is. Lees hieronder meer over, volgens ons, de vijf beste hondenrassen voor gezinnen en kinderen.

Labrador Retriever

Labrador Retrievers zijn beroemd om hun vriendelijke en enthousiaste persoonlijkheid. Ze zijn buitengewoon sociaal en staan bekend om hun geduld en speelsheid, wat hen ideaal maakt voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden. Labradors zijn intelligent en gemakkelijk te trainen, wat hen geschikt maakt voor ouders die een actieve en interactieve hond zoeken. Voordelen van dit hondenras zijn:

 • Sociaal: Labradors zijn zeer vriendelijk en goed met andere dieren en mensen.
 • Energiek: Ze hebben veel energie en houden van spelen en buitenactiviteiten.
 • Trainbaar: Hun intelligentie en verlangen om te behagen maken hen makkelijk te trainen.

Labradors hebben veel beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Regelmatige wandelingen, speeltijd en mentale stimulatie zijn essentieel om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen.

Golden Retriever

Golden Retrievers zijn een van de meest populaire hondenrassen ter wereld, en niet zonder reden. Ze zijn bekend om hun vriendelijke, betrouwbare en intelligente aard. Deze honden zijn uitzonderlijk goed met kinderen en genieten van gezinsactiviteiten zoals wandelen, rennen en spelen in de tuin. Hun gehoorzaamheid en trainbaarheid maken hen ook een uitstekende keuze voor ouders die voor het eerst een hond nemen. Voordelen van dit hondenras zijn:

 • Vriendelijk: Golden Retrievers zijn zeer sociaal en liefdevol.
 • Intelligent: Ze zijn gemakkelijk te trainen en passen zich snel aan nieuwe situaties aan.
 • Speels: Ze houden van spelen en activiteiten, wat hen geweldige speelkameraadjes maakt.

Regelmatige beweging en mentale stimulatie zijn belangrijk voor Golden Retrievers om te voorkomen dat ze zich vervelen en destructief gedrag vertonen. Bovendien moeten hun dikke vachten regelmatig worden geborsteld om klitten te voorkomen.

Golden retriever

Beagle

Beagles zijn kleine, maar energieke en nieuwsgierige honden die bekend staan om hun vriendelijke en sociale aard. Ze gaan goed om met kinderen en zijn vaak speels en geduldig. Beagles houden van buitenactiviteiten en hebben veel energie, wat hen perfect maakt voor actieve gezinnen. Voordelen van dit hondenras zijn:

 • Vrolijk: Beagles zijn altijd blij en enthousiast om met kinderen te spelen.
 • Sociaal: Ze zijn vriendelijk en genieten van gezelschap van zowel mensen als andere honden.
 • Energiek: Beagles houden van rennen en spelen, waardoor ze perfect zijn voor gezinnen met een actieve levensstijl.

Beagles hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig en houden ervan om nieuwe geuren te verkennen. Hun korte vacht vereist minimale verzorging, maar ze hebben wel baat bij regelmatige wandelingen en speelsessies.

Poedel

 • Intelligent: Poedels zijn zeer slim en gemakkelijk te trainen.
 • Hypoallergeen: Hun vachten verharen nauwelijks, wat helpt bij allergieën.
 • Vriendelijk: Ze zijn sociaal en genieten van interactie met hun gezin.

Poedels hebben regelmatige verzorging nodig vanwege hun gekrulde vacht, maar ze verharen weinig. Ze hebben ook veel mentale stimulatie en lichaamsbeweging nodig om gelukkig en gezond te blijven.

Poedels staan bekend om hun intelligentie en trainbaarheid. Ze zijn er in verschillende maten, van toy tot standaard, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende soorten huishoudens. Poedels zijn vriendelijk, loyaal en hebben een speelse persoonlijkheid. Ze zijn ook hypoallergeen, wat hen een goede keuze maakt voor gezinnen met allergieën. Voordelen van dit hondenras zijn:

Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond is een grote, zachtaardige reus die bekend staat om zijn geduldige en aanhankelijke aard. Ze zijn loyaal, vriendelijk en gaan goed om met kinderen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor ouders. Berners houden van buitenactiviteiten en zijn bijzonder dol op koud weer, wat hen perfecte metgezellen maakt voor gezinnen die graag buiten zijn. Voordelen van dit hondenras zijn:

 • Geduldig: Berner Sennenhond zijn zachtaardig en tolerant.
 • Loyaal: Ze zijn zeer loyaal aan hun gezin en beschermen hen zonder agressief te zijn.
 • Actief: Ze houden van buitenactiviteiten, vooral in koudere klimaten.

De verzorging van een Berner Sennenhond omvat regelmatige borstelsessies vanwege hun dikke vacht en voldoende lichaamsbeweging om hen gezond te houden. Hun kalme en vriendelijke aard maakt hen tot een waardevolle toevoeging aan elk gezin.

Kort samengevat hebben wij een aantal hondenrassen beschreven die volgens ons geschikte gezinshonden zijn. Labradors, Golden Retrievers, Beagles, Poedels en Berner Sennenhonden zijn geliefd vanwege hun vriendelijke, tolerante en geduldige karakters, waardoor ze perfecte hondenrassen zijn voor gezinnen en kinderen. Als ouder zijnde kunt u, volgens ons, niet fout gaan met deze keuzes!

Ook benieuwd naar kindvriendelijke kattenrassen?


Welk van deze kindvriendelijke hondenrassen past het best bij uw gezin? Laat het in de reacties weten!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *