Home » Blogs » 5 Tips om je kat te vervoeren

5 Tips om je kat te vervoeren

geschreven door

in

Het vervoeren van je kat kan voor zowel het huisdier als de eigenaar een stressvolle ervaring zijn. Katten zijn territoriale dieren die hechten aan hun vertrouwde omgeving, dus elke verandering kan angst veroorzaken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je kat comfortabel en veilig te vervoeren als je met de auto reist. In deze blog delen we tips en aanbevelingen voor het kiezen van het juiste vervoersmiddel voor je kat en hoe je de reis zo aangenaam mogelijk maakt.

kat in buitenland

1. Kies het juiste vervoersmiddel

De meest gebruikelijke en veilige manier om een kat in de auto te vervoeren, is door middel van een transportbox of draagmand. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, materialen en stijlen, waaronder harde kunststof koffers en zachte draagtassen. Een harde transportbox biedt de beste bescherming in geval van een ongeluk, terwijl een zachte draagtas comfortabeler kan zijn voor kortere reizen en makkelijker te dragen.

Zorg ervoor dat de transportbox groot genoeg is zodat je kat kan staan, zich omdraaien en comfortabel kan liggen. Ventilatie is cruciaal, dus kies voor een model met voldoende luchtgaten. Een box met een opening aan de bovenkant kan het gemakkelijker maken om je kat erin en eruit te krijgen.

2. Maak je kat vertrouwd met de transportbox

Om stress te verminderen, is het belangrijk dat je kat gewend raakt aan de transportbox voordat je op reis gaat. Plaats de box enkele weken voor de reis in je woonruimte en laat de deur open zodat je kat kan verkennen. Leg zijn favoriete deken of speeltje in de box om een positieve associatie te creëren. Dit kan helpen de angst voor de box te verminderen wanneer het tijd is om te reizen.

3. Veiligheid eerst

Zodra je kat comfortabel is met de transportbox, is het tijd om te zorgen voor veiligheid in de auto. Plaats de box op een veilige plek in de auto, bij voorkeur op de vloer achter de voorstoelen of vastgezet op de achterbank met de autogordel. Dit voorkomt dat de box gaat schuiven of omvalt tijdens het rijden.

Lees hier meer do’s en dont’s voor het veilig vervoeren van je kat!

4. Voorbereiding op de reis

Voor de reis zelf, zorg ervoor dat je kat een paar uur voor vertrek niet meer eet om de kans op misselijkheid te verminderen. Een kleine hoeveelheid water moet echter wel beschikbaar zijn. Maak ook een reistas klaar met essentiële benodigdheden zoals water, een drinkbakje, snacks, een draagbaar kattenbakje, huisdieren EHBO kit en eventueel kalmerende middelen op natuurlijke basis als je kat erg angstig is.

5. Tijdens de reis

Tijdens de reis is het belangrijk om regelmatig te stoppen, vooral als je een lange afstand aflegt. Dit geeft je kat de kans om te drinken, te eten en de kattenbak te gebruiken. Praat rustig tegen je kat en bied geruststelling. Houd de auto goed geventileerd en zorg voor een comfortabele temperatuur. Vermijd het afspelen van luide muziek en houd de ramen en deuren gesloten om te voorkomen dat je kat ontsnapt.

Heb je ook een hond? Lees dan hier over de benodigdheden voor het reizen met een hond


Reacties

3 reacties op “5 Tips om je kat te vervoeren”

  1. […] Heb je ook een kat? Lees dan hier 5 tips om je kat te vervoeren! […]

  2. […] Wil je nog meer tips over het vervoeren van je kat? 5 Tips om je kat te vervoeren […]

  3. […] Wil je nog meer tips over het vervoeren van je kat? 5 Tips om je kat te vervoeren  […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *